Preken: Herrens dåp

Profeten Jesaja sier noe viktig om den kommende Guds tjener: ”Han skal ikke bryte et knekket rør og ikke slukke en rykende veke”. Det er noe sart, noe fintfølende, som stikker dypt i dette bildet. Forsiktig vil han gå frem.

Dette er bilder som peker mot vår herre Jesus Kristus. Han bøyer seg ned til det knekkede rør og søker å rette det opp uten å bryte det, han beskytter den svake gloen i veken, slik at det ikke slukker. 

Han viser det når han stiger ned i Jordans vann for å la seg døpe av Johannes. Det uhørte og uventede skjer. Johannes kan ikke fatte det. Riktignok var han forberedt på å forberede folket på Messias’ komme og å vise hvem Guds Lam er for folket. Men at han skal velge å tre inn i omvendelsens dåp, må ha sjokkert Johannes. Han hadde neppe forventet denne holdningen fra Messias.

Det uhørte at Herren er kommet for å søke synderen, det knukne rør, veken med gloen for å tilgi, for å rette opp, for å skjenke nytt liv. Vi hører ordene som kommer senere om hyrden som forlater de 99 fårene for å søke det ene fortapte, om himmelen som gleder seg mer over en synder som omvender seg, enn de 99 rettferdige som ikke trenger omvendelse. Her skimter vi en Gud som viser seg barmhjertig på en måte vi nesten ikke tør håpe på som mennesker. 

Vi tror så lett at Guds kjærlighet til oss tennes først når vi er snille og gode, vi forstår ikke at vi er badet i den allerede før vi erkjenner dens nærvær. Vi er kalt til å være svar på denne kjærligheten som vi overøses med helt ufortjent.

Gud vil ikke at vi skal være engstlige, men at vi skal overgi oss til Ham i åpen tillit til Hans godhet og barmhjertighet.

Videre er det viktig at Treenigheten åpenbarer seg i det Jesus stiger opp av vannet. Det er Treenigheten i sin treenige enighet som står bak det hele. Sønnen er ikke gått ut av Treenigheten i Jesu unnfangelse og fødsel, men det er Treenigheten som i Sønnen og nå med Ånden som er kommet inn i vår virkelighet uten at Faderen er forlatt. Denne Sønnen er det vi skal lytte til , er det vi skal følge …

Vi døpes inn i Gud i vår egen dåp. Den åpner oss for Guds overstrømmende kjærlighet og nåde. Den kaller oss til å være svar ved vårt liv.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s