Klimasituasjonen – Søndagsbladet 240116

Kjære menighet,

på torsdag sendte NASA ut nyheten som var forventet. Etter det foreløpige rekordåret 2014, har 2015 satt ny rekord med et hopp i den globale gjennomssnittstemperaturen. Økningen er på 0,13 C på et år. Et slikt rekordhopp har skjedd bare en gang tidligere og det var i 1998. Oppvarmingstrenden er med andre ord bekreftet.

Det meste av oppvarmingen er skjedd de siste 35 år, mens 15 av de 16 varmeste årene har vært siden 2001. I fjor var det første gang at temperaturen var mer enn 1 grad Celsius over 1880-1899 gjennomsnittet. Riktignok er det for tiden et «El Niño» fenomen i Stillehavet, men det dekker ikke over det faktum at det hele tiden blir varmere. Det har ikke funnet sted noen pause i oppvarmingen. Faktisk har andre typer utslipp dekket over oppvarmingen og gitt inntrykk av en pause i oppvarmingen.

På fredag kom nyheten i Nature Climate Change at havet tar opp en enorm mengde med varmeenergi. Fra 1865 til 1997 tok havet opp 150 zettajoule (150 trilliarder) joule. Den samme mengden er blitt tatt opp fra 1997 til 2015. Eller sagt på en annen måte: 150 zettajoule tilsvarer energien til Hiroshima-bomben sprengt hvert sekund i 75 år. Denne enorme mengden har havene lagret. Forskerne er skremt over den sterke akselerasjonen og man vet ikke konsekvensene. Men man antar raskere havstigning og langt flere stormer som kanskje også blir sterkere. Dessuten er det mulig at det vil øke oppvarmingen over land raskere etterhvert.

Man antar videre at 2015 kan ha vært det siste året hvor CO2 innholdet i atmossfæren har vært under 400 ppm i noen få av årets måneder. 2016 kan bli det første året hvor vi hele tiden ligger over 400 ppm. På grunn av «El Niño» fenomenet er det forventet at CO2 innholdet stiger noe raskere i år, da det pleier å trigge mer utslipp. På torsdag var dagens verdi 403,12 ppm.

Alt dette tilsier at vi står overfor en raskere utvikling i oppvarming, havstigning og issmelting. Dessuten kan vi regne med mer regn, kraftigere regn, sterkere stormer osv. Det er forventet at 2016 blir noe varmere enn 2015. Så det vi nå opplever av og til av ekstremvær, er bare begynnelsen sammenlignet med hva vi kommer til å se i tiårene som kommer. Utviklingen går meget raskere enn det man ventet seg for 20 – 30 år siden.

Onsdag kom nyheten fra USA om at statsadvokaten i California vil ha undersøkt Exxon etter at det ble kjent at dette og andre firmaer allerede på syttitallet var klar over farene ved økte CO2 utslipp og i stedet for å handle deretter, bestemte seg for å så tvil om forskningen. Dette har skapt store problemer for politikken fordi fortsatt er det dem som tror at hele klimaforskningen og oppvarmingen av planeten er en bløff. Dette kommer til å pågå en god del år fremover. Det gode er at politikken ble enig om å gjøre noe i Paris i fjor.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s